17 september 2012

Fietsafstelactie

De week van dag tot dag.

Op maandag was de aftrap van de Europese mobiliteitsweek in Alblasserdam. Terwijl we de de stand aan het opbouwen waren om 10.00, o.a. met behulp van tafels van de bibliotheek, stond de eerste klant al te wachten. Ze wilde graag haar fiets laten controleren. Vervolgens is er de hele dag aanloop geweest van mensen die hun fiets wilden laten controleren.

Veel voorkomende punten waren, hoe eenvoudig, te zachte banden en remmen die niet strak genoeg stonden. Zelfs bij wethouder Sjoerd Veerman bleek nog iets te kunnen verbeteren. Een aantal fietsen had het zadel niet horizontaal staan. Dit leidt soms tot klachten / zadelpijn. Weinig mensen wisten hiervan.

Terloops vertelden veel mensen wat ze van het fietsen in Alblasserdam vinden. In de buurt van het Wilgenplein blijken er bijv. nog veel slechte fietspaden te zijn. Een van de fietsers gaf zelfs aan dat dit voor haar een reden was om haar band niet hard op te pompen (zij wist zelfs hoe hard haar band hoorde te zijn). Veel van de bezoekers verwachten van de Fietsersbond vooral informatie over routes. Dat we vooral zorgen voor goede voorzieningen in de gemeenten, veel overleggen met politici, bestuurders en ambtenaren (achter de schermen) was niet bekend. Hier werd ook een interview afgenomen voor het AD (zie bijlage onderaan de pagina).

Dinsdag 18 september was het team actief in Papendrecht.

Ook hier bleken de meeste fietsen die werden gecontroleerd goed te zijn. Het ging vaak om details die het fietsen makkelijker maakten. Een aantal bezoekers fietsen even een rondje in de omgeving. Ze werden ‘beoordeeld’op hun zitpositie. Regelmatig bleek het zadel iets te hoog te staan en niet horizontaal. Na een kleine correctie bleek het voor velen een stuk beterder te voelen. De bel bleek bij velen ook op het stuur te staan, echter niet op de juist positie, dus te gebruiken zonder de hand van het handvat te halen. Logisch maar toch. Natuurlijk bleken weer alle (uitgezonderd één fiets) te zachte banden te hebben.

Wethouder Wilco Scheurwater (foto) bracht ook zijn dienstfiets ter controle. Hij heeft echter met behulp van de checklist (bijlage) zelf een bezoeker geholpen om zijn fiets te controleren.

Uiteindelijk is een aantal fietsers doorverwezen naar de vakhandel voor reparaties en voor het vervangen van oude banden.

Ook hier vertelde de bezoekers wat ze van het fietsbeleid, de fietspaden vonden. De Burgemeester de Keijzerweg werd bijna steeds als slecht pad benoemd. Dit is natuurlijk direct met de wethouder besproken.

Een van de bezoeksters was zo tevreden dat zij na 10 minuten terugkwam en het team tracteerde op een cake. Een mooiere waardering is niet denkbaar.

Donderdag stond het team van de Fietsersbond in Zwijndrecht bij het winkelcentrum Walburg. Met een kraam naast de Vietnamees hadden we een goede plek met naar het scheen weinig aanloop. Na een stroef begin bleek de loop erin te komen. Regelmatig werden we uitgedaagd om een fiets te beoordelen op kwaliteit / onderhoud. Slechts bij één fiets was alles in orde.

Hier bleek ook weer dat de bandenspanning een onderschat punt was. Voor veel mensen is een fietspomp te zwaar om te hanteren. Daarnaast zijn de aansluitingen / ventielen ook niet echt makkelijk.

Bij controle van de fietsverlichting bleek regelmatig dat men niet wist hoe ze kon worden aangezet (ik fiets toch nooit ’s avonds).

Veel bezoekers kwamen met een tas aan het stuur. Hen is geadviseerd om, of een voormandje aan te schaffen, of de tas in de achtertassen op te bergen. Immers tassen aan het stuur leiden tot onevenwichtig fietsen en kunnen tussen de spaken geraken.

Net zo als in Papendrecht bleek dat een bezoekster zo blij was met de afstelling van de fiets dat ze warme saucijizenbroodjes bracht. Helaas waren ze al koud voordat we er aan konden beginnen.

Op zaterdag werd de voorlichting over het fietsen in de Statengang in Dordrecht verzorgd.

Onder begeleiding van muziek van het draaiorgel van Stal mocht het team van de Fietsersbond veel fietsers weer helpen om hun fiets nog beter af te stellen. Opvallend hier was het aantal fietsers dat trots was op hun fiets en het feit dat ze ‘alles’ op de fiets deden. De Fietersbond mocht met haar controle het bewijs leveren, met behulp van de checklist, dat ze hun fiets goed verzorgden. Dit was natuurlijk ook meestal het geval. Er werden zelfs ‘vintage’fietsen ter controle aangeboden. Fietsen waar nog een gazelle in het tandwiel zichtbaar is.

Natuurlijk werd er door de vele bezoekers aan de Fietersbond gevraagd om allerlei knelpunten in Dordrecht op te lossen. Er waren zelfs politici die vroegen om aandacht van de Fietersbond. De volgende knelpunten werden genoemd:

  • De nieuwe voorrangsregeling op de kruising Vrieseweg en De Vest. Fietsers hebben hier, komend vanaf de Vriesebrug geen voorrang meer, terwijl er wel een zebrapad is dat hieraan paralel loopt. Dit roept veel onduidelijkheid op.
  • De kruising bij de Schenkeldijk – Zuidendijk. Door de veelheid van aanwijzingen, strepen op de weg is het voor veel weggebruikers onduidelijk (onveilig) wat er van ze wordt verwacht.
  • De reconstructie van de Laan der Verenigde Naties in combinatie met de verbinding met Wielwijk wordt door veel fietsers als slecht betiteld.

Een aantal bezoekers wilde ook hun fietsfietsverlichting laten repareren. Nadat aangegeven is dat dit hier niet werd gedaan, maar pas over een maand werd door een enkele bezoeker aangegeven dat ze dan wel tot eind november wachten om hun verlichting te laten rapareren!

Meer foto’s zijn te vinden op Flickr

artikel_ad.pdf

checklist.pdf

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *