14 februari 2016

Dijklint met vallen en opstaan

‘We willen graag dat het fietspad Dijklint wordt afgemaakt’. Zo staat het op de openingspagina van onze bijdrage op deze site. De geïnteresseerde fietser zal de twee hete hangijzers inmiddels wel kennen:

Blokweerweg

De eerste: het hooggelegen fietspad langs de nieuwe huizenrij aan het Cortgene ter hoogte van de Blokweerweg dat het stadium van voltooiing heeft bereikt. De gemeente heeft er twee steile opritten laten construeren die haaks op het fietspad en op de weg zijn aangelegd. Ze geven toegang tot parkeerplekken achter de nieuwe huizen, speciaal voor de bewoners. Voor het bereiken daarvan moeten automobilisten met een flink vaartje de helling nemen en vervolgens het fietspad kruisen. De motorkap zorgt voor een ‘dode hoek’ die het zicht op de eventueel passerende fietsers ontneemt. Dat noemen ze in de Alblasserwaard terecht nog eens een ‘stoep’!  We hebben er al een reeks van opmerkingen en klachten over binnen. Daarnaast gebruiken fietsers deze afrit ook. Dit is door het grote hoogteverschil ook gevaarlijk.

Bij navraag bleek dat er in het talud, dat ook onderdeel van de dijk is, niet mag worden gewerkt vanwege het waterschap Rivierenland. Er wordt nu door de verschillende partijen gezocht naar een oplossing die ook veilig is voor fietsers.

Een andere constructie, zoals de op- en afritten van het fietspad zelf lang de West- en Oost Kinderdijk, lijkt voor de hand te liggen. We hebben de potentieel gevaarlijke situatie langs het Cortgene aanhangig gemaakt bij de gemeente en we bepleiten als Fietsersbond een spoedige reconstructie van deze hellingen.

Oost Kinderdijk

De tweede die van het geplande fietspad achter de huizen aan de Oost-Kinderdijk. Wel akkoord van het Hoogheemraadschap en zelfs van de Raad van State, maar waar de gemeente Alblasserdam schijnbaar nog geen haast mee maakt.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *