Direct naar inhoud
Drechtsteden

Kromme Gat

Gepubliceerd op:

Het Kromme Gat: een kwestie van een lange adem

Jaren geleden is Hans Kooij van de afdeling Hardinxveld-Giessendam samen met Bert Bolander, de toenmalige voorzitter van de afdeling Drechtsteden, door Hardinxveld-Giessendam gefietst om risicovolle situaties te bekijken en te inventariseren.

Bert wees Hans toen al op de situatie op het Kromme Gat, verergerd door voor het doorgaande verkeer onlogische suggestiestroken in plaats van fietsstroken/-paden. Die liggen ervoor en erna namelijk wel. Overigens zonder duidelijke aanwijzingen door verkeersborden.

Bij navraag bij de gemeente bleek dat de fietssuggestiestroken na uitgebreide discussies zijn ingevoerd. Dit om het autoparkeren voor omwonenden op de oorspronkelijke fietsstrook juridisch mogelijk te maken.
Autoparkeren is inderdaad voor de aanwonenden problematisch door de smalle en steile dijk. Die situatie verlegt het probleem echter wel naar de fietsers. Die moeten om de geparkeerde auto’s heen fietsen. Over de rijbaan, met in de spits tot wel 350 auto’s per uur.

Voor de gemeente werd dat de reden voor de opstelling variërend van ‘onmogelijk’, ‘onbespreekbaar’, tot ‘niet opnieuw’. Ondertussen werden de Rivierdijk en het Kromme Gat ook steeds vaker als sluipweg voor het autoverkeer vanaf de A15 gebruikt. Dat betekende dat het voortdurend drukker werd door autoverkeer, maar ook door fietsers. Tegelijkertijd lonkte een uitbreiding van de beoogde fietsroutes naar de Rivierdijk als een van de weinige oost-westverbindingen voor fietsers.

Destijds was het advies van Bert om de weinig gebruikte fietsstrook aan de rivierzijde van het Kromme Gat te laten vervallen. Die zou gebruikt kunnen worden voor parkeermogelijkheden. Een directe oplossing van het probleem bleek niet mogelijk.

In de gemeentelijke Verkeerscommissie is echter wel steeds aandacht voor dit probleem geagendeerd.

Op advies van de Fietsersbond heeft de gemeente Hardinxveld-Giessendam in 2024 een onderzoek laten doen door een adviesbureau. Dit met het oog op de risico’s van de situatie. Geconstateerd is, dat – hoewel zich weinig ongelukken voordeden – het inderdaad een risicovolle situatie is.

Verbetersuggestie/-advies

Daarom is een aantal mogelijke verbeteringen besproken. En – niet tot onze verrassing – de mogelijkheid die de meeste kansen bood, voor de laagste kostprijs en het snelst te realiseren. ‘Laat de suggestiestrook aan de rivierzijde vervallen ten gunste van een parkeervoorziening. Realiseer een verbreding van de – nu weer volwaardige – fietsstrook aan de rechterzijde.’

Dit advies is opnieuw door de verkeerscommissie besproken. De commissie, onder voorzitterschap van de wethouder Verkeer Jan Nederveen, heeft het advies overgenomen. De gemeenteraad is vervolgens geadviseerd om dit advies op haar beurt weer over te nemen.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen