Dordrecht

Gemiste kans voor verbeteringen voor fietsers bij Oranjepark

20240501_130911

Jaren geleden is, na vele discussies o.a in de gemeenteraad de rotonde Burg. de Raadsingel – Toulonselaan aangepast. Hierbij is er voor de fietsers, komende uit het Oranjepark en linksaf willend richting Transvaalstraat en het fietspad naar de NS-stalling, een rare oplossing aangelegd. Hierbij moeten de fietsers eerst de Dubbeldamseweg – Noord passeren en dan met een meer dan haakse bocht via een te smal fietspad terugsteken naar het fietspad dat langs de rotonde loopt richting Transvaalstraat (zie foto met oude situatie).

Afbeelding1

De Fietsersbond heeft toen gelijk bezwaar gemaakt tegen deze fietsonvriendelijke en zelfs gevaarlijk situatie voor fietsers, die op het Oranjepark linksaf gaan. De gemeente erkende toendertijd dat er een voor een rare en ongewenste oplossing was gekozen, maar dat dit een tijdelijke situaties was, die binnen afzienbare tijd zou worden aangepast. Ondertussen zijn we weer vele jaren verder en ligt deze fietsonvriendelijke en gevaarlijk situatie voor de fiets er nog steeds.

In april werd het Oranjepark afgesloten, wegens onderhoud aan de leidingen en wegdek. Dit zou dus een uitgelezen kans zijn om voor de fiets de situatie te verbeteren door het vergoten van de bochtstraal, verbrede van het fietspad en weghalen, gevaarlijke stoepranden (het zogenaamde werk-met-werk maken dat de gemeente zegt altijd na te streven). Toen men, na het onderhoud aan de leidingen, opnieuw ging asfalteren, bleek echter dat men helaas gewoon de oude situatie weer opnieuw ging aanleggen. Eigenlijk is de situatie zelfs slechter gemaakt, doordat men de fietsstrook op het Oranjepark gewoon in zwart asfalt heeft aangelegd en niet in rood asfalt, zoals de gemeentelijke standaard is binnen Dordrecht. Nadat deze situatie ook in de krant werd gesignaleerd, kwam de reactie van de gemeente dat dit een tijdelijke situatie betreft en men hier de weginrichting t.z.t. gaat aanpassen.

Ook de verbinding tussen de Dubbeldamseweg Noord en de rotonde is niet verbeterd. De hoge stoepranden en de smalle doorsteekjes zijn gebleven. Het was een kleine moeite geweest om het deel tussen de twee fietspaden af te vlakken, zodat er geen eenzijdige ongelukken kunnen plaatsvinden vanwege die stoepranden.

Vanuit betrouwbare bron heeft de Fietsersbond echter vernomen dat deze aanpassing van weginrichting nog wel drie tot vijf jaar kan duren en is het dus een gemiste kans van de gemeente om via werk-met-werk de situatie voor de fiets te verbeteren zonder noemenswaardige kosten.

pers

Categorieën

Niek Fraterman

Niek Fraterman

Dordrecht/ Papendrecht / Zwijndrecht

Colorado 51, 3315 WC Dordrecht