15 november 2016

Weblog Fietskeuring Drechtsteden

Verslagen met linken naar de fotoalbums

Hendrik-Ido-Ambacht 5 november

Vinnie in Hendrik-Ido-Ambacht
Vinnie in Hendrik-Ido-Ambacht

Het dreigde een wisselvallige dag te worden en dat werd het ook. Ondanks dat weer bleek er veel animo te zijn bij de Ambachters om hun vervoermiddel te laten controleren. En in deze jonge wijk bleek ook dat veel kinderen hun mooie fiets vol trots wilden laten zien aan ons en natuurlijk om een eigen mooie bel te kunnen uitzoeken wanneer ze weer eens kapot bleek te zijn. Wethouder Floor van de Velde heeft zelf ook nog een handje geholpen om de kinderfietsen te controleren. Natuurlijk was er weer een aantal fietsen dat de vrijwilligers voor een uitdaging zette. Maar juist dat was het leukste. Toch een oplossing te vinden voor de problemen. Ondertussen leerden de bezoekers en medewerkers steeds weer nieuwe foefjes om de fietsen veilig op weg te sturen.

De foto’s die met Vinnie Veilig of de look-a-lik zijn gemaakt zijn hier op Facebook terug te vinden.

Dordrecht 29 oktober

Van der Linden
Wethouder Van der Linden met Vinnie Veilig

Nog nooit was het zo druk geweest. Regelmatig werden er vijf fietsen tegelijk gecontoleerd. Dit zorgde voor een hoge werkdruk en dito bandenspanning. Daarbij kwamen we regelmatig voor verrassingen te staan. De verlichting wordt immers steeds beter en tegelijk complexer. Veel Dordtenaren bleken trouwe klanten te zijn. De afstelling was nog goed, die was vorig jaar al getest en aangepast. Ze was goed bevallen. Wethouder Rik van der Linden liet zijn fiets ook controleren en kreeg het advies om toch nog even bij de fietsenmaker langs te gaan voor zijn remmen. Verder bleek hij goed in het zadel te zitten. Vinnie Veilig is weer veel op de foto geweest en de politie, de gemeente en Stadstoezicht hebben ook nog met veel medewerkers informatie gegeven over het voorkomen van fietsdiefstal. Geteld hebben we het niet. De schatting was in ieder geval dat er op enig moment 25 mensen actief was. Tegelijkertijd met de actie van de Fietsersbond verzorgde de ANWB een verlichtingsactie met haar Lichtbrigade aan de overkant. Regelmatig werden daar mensen met complexere vragen doorgestuurd naar de Fietsersbond. Het bleek een ideaal moment om de contacten weer eens aan te halen.

De foto’s die zijn gemaakt met Vinnie Veilig en meer staan op de Facebookpagina. Klik hier.

Papendrecht 15 oktober

Keuring fietsen. Bron: www.youtube.com

De Fietsersbond verzorgde op deze dag weer veel keuringen en paste vele fietsen aan, zodat iedereen veilig de winter in kon. Tenminste dat is de bedoeling. Kijkend naar de foto’s die zijn gemaakt lijkt het alsof de leden van de Fietsersbond onderdeel van de kermis zijn geworden. Er is veel lol en betrokkenheid bij alle vrijwilligers. Dit werkte aanstekelijk. Immers wachten terwijl je fiets wordt gecontroleerd en zelfs verbeterd was nog nooit zo leuk.

Op deze dag zag ook nog een filmopnamen gemaakt voor de Drechtstedenversie van Tomorrow. Deze documentaire zal eind november in première gaan in Dordrecht.

De foto’s die zijn gemaakt zijn terug te zien op onze Facebookaccount hier.

Zwijndrecht 8 oktober

Ik Wil Je Zien
Ik Wil Je Zien

Er zijn weer fietsen gecontroleerd in Walburg. Dat deden we aan de hand van onze lijst, die alle te controleren punten opsomt. De politie gaf kort acte de présence en `Band op Spanning´ vergezelde ons. Het was wat minder druk dan vorige jaren, maar de reparaties waren duidelijk gecompliceerder. Dan is het fijn om iemand toch met een fiets die weer helemaal OK is, op de foto te kunnen zetten.

Zoals we langzamerhand verwachten was de bandenspanning van veel fietsen (veel) te laag: dan kost het fietsen meer inspanning , maar dat is wel aardig voor dames die sterk willen afslanken… Het onderdeel: fietst u eens een stukje, waarbij we de zithouding op de fiets beoordelen, leidde in de meeste gevallen tot aanpassingen: vooral van de zithoogte.

Opvallend was dat de meeste kinderfietsen er goed door heen kwamen, dat zien we wel eens anders.

Het grootste euvel was dat mensen de batterijen van hun verlichting niet tijdig vervangen, met de nodige leeggelopen batterijen en verrotte lampen tot gevolg.  In die gevallen konden we gelukkig steeds nieuwe verlichting – tegen kostprijs- monteren.

De foto’s van de actie met Vinnie Veilig zijn hier terug te zien.

Alblasserdam 1 oktober

Ton Berkhout stelt een fiets af
Ton Berkhout stelt een fiets af

Om 10.00 stonden ze er weer klaar voor, deze keer weer samen met Band op Spanning en de politie. En naast de palingrokerij, die gelukkig zijn afvoer iets hoger heeft afgesteld.

De hele dag was het druk, er stond bijna altijd een rij wachtenden. Ze hadden het er allemaal voor over. Immers de fietsen werden tip top afgesteld en iedereen ging tevreden weg, tenminste nadat er een foto was gemaakt, met Vinnie Veilig of een lookalike. Deze keer hebben we helaas wel klachten ontvangen van wachtenden. Immers “hoe kon het zo zijn dat er vrijwilligers gaan lunchen terwijl er zo’n rij staat”. Meestal werd er tegelijk aan drie fietsen gewerkt. In de lunch waren dat er maar 2. Bandenspanning, de hoogte van het zadel was een veelvoorkomend euvel. Deze keer waren er ook veel kinderen met een tip top fiets die zeker wilden weten of alles wel goed was. En dat was het ook meestal.

De politie is er de hele dag bij geweest om voorlichting te geven over o.a. het voorkomen van fietsdiefstal. Er bleek zelfs al een agent in spe te zijn die zijn politiefiets kwam laten afstellen. De fiets was niet met hem meegegroeid, na wat aanpassingen kon hij gelukkig weer achter de boeven aan.

De foto’s met Vinie Veilig of de lookalike staan op onze Facebookpagina.

Door Peter Stam is er een verslag van op Alblasserdam Nieuws geplaatst, met foto’s.

Sliedrecht 18 september

Dordrecht telt mee in Sliedrecht
Dordrecht telt mee in Sliedrecht.

Op zaterdag begon voor de Fietsersbond de jaarlijkse fietskeuring. Deze keer was Sliedrecht uitgekozen als startlocatie. Deze dag werd ook georganiseerd vanwege de Europese Mobiliteitsweek. Juist in de Drechtsteden wordt daar veel aandacht aan besteed. Kortom ook de bussen van Arriva en Band Op Spanning werkte mee.

Zoals elk jaar stond er weer een enthousiaste groep klaar om de fietsen te controleren en om de fietsers veilig de herfst en de winter in te laten gaan.

Voor veel fietsers leek het wel of er een pitstopact werd opgevoerd zoals nu vooral bekend is vanuit de Formule 1. Immers, zodra een fiets opgepakt werd ze door verschillende vrijwilligers bekeken en tip top in orde gemaakt.

Daar zijn natuurlijk ook grenzen. Sommige fietsen leken regelrecht van de sloop te komen. En de Fietsersbond zou die wel even kunnen opknappen. Dat werd geprobeerd, maar eigenlijk moest verboden worden om met die fiets de openbare weg op te gaan.

Natuurlijk is fietsers verteld dat zij vooral de app voor de Fiets Telweek konden installeren. Zeker wanneer ze wilden dat de gemeente nog meer ging doen ten gunste van fietsers.

Bijna iedereen die zijn fiets aanbood om te laten nakijken is op de foto gegaan met Vinnie Veilig. Meer foto´s zijn terug te vinden in het album van Vinnie op de Facebookpagina.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *