Geslaagde E-bike dag in Hendrik-Ido-Ambacht

5 november 2015

P1050396

Op woensdag 4 november stroomde het grand-café van Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht vol met ouderen die zich wilden laten informeren over de e-bike.
De gemeente had alle oudere inwoners schriftelijk hiervoor uitgenodigd. Helaas bleek het aantal inschrijvingen ver boven de mogelijkheden te gaan. Na 140 inschrijven is het gestopt. Uiteindelijk zijn er veertig ouderen gekomen voor een leuke dag over e-bikes en fietsen op oudere leeftijd. Voor de Fietsschool van de Fietsersbond was dit ook een nieuw record. Nog nooit hadden ze zoveel aanmeldingen gekregen.

Nadat de wethouder Verkeer, Floor van der Velde, iedereen hartelijk heeft verwelkomd en al de toezegging deed om het volgend jaar in het voorjaar weer te gaan organiseren was het de beurt aan Herman Groot om het programma uit te leggen en een uitgebreid overzicht te geven over de ontwikkelingen op ebike gebied.

Daarna werd de groep gesplitst. Een groep kreeg fietsgym van de enthousiaste Loes Horsman. Dit bleek een succesnummer te zijn. De spieren van ouderen worden immers wat strammer en door een kleine warming op te doen worden de spieren wat soepelere en kan er bijvoorbeeld beter worden rondgekeken, wat natuurlijk veiliger is.

De andere groep kon op een klein circuit een aantal e-bikes testen. Deze waren beschikbaar gesteld door de locale fietsenhandel ‘De fietsen van Ambacht’. Voor velen was het een verrassing dat er met een kleine inspanning zo hard kon worden gereden. Met gemak kan er immers maximaal 27 km worden gereden, terwijl de meesten gemiddeld 17 km per uur fietsen. Duidelijk werd ook dat je ook zelf de snelheid van de fiets kan begrenzen. De maximum snelheid kan dan bijv. op 20 km worden gezet.

P1050364

Fietsers mochten een behendigheidstest doen. Het bleek niet altijd mee te vallen om met een losse hand een beker van een paal halen, die aan een ketting vastzat, na een rondje te hebben gefietst, ook weer terug op de paal te zetten. Het moderne ringsteken.

Na de lunch werd Hendrik-Ido-Ambacht met vier groepen verkend. Op verschillende plaatsen werd gestopt en werd uitgelegd door de enthousiaste docenten Herman Groot, Irene Kamp en Jolanda van der Kooij wat de situatie was en werd duidelijk dat het niet altijd duidelijk is. Het ontwikkelen van eigen verkeersinzicht houdt daarbij nooit op.

Door Irene Kamp en Jolanda van der Kooij werd ’s middags aan de hand van een aantal dia’s getoond wat voor verkeerssituaties en borden er zijn. Dit leverde de nodige discussies op. Wat mag wel, wat mag niet. En wat kan wel en wat kan niet. Kortom ook op straat is het niet altijd duidelijk te zien.

De overgebleven vragen werden aan het eind van de middag nog een besproken met de twee wijkagenten. Zij konden met hun kennis nog wat lancunes invullen. De inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht kregen hierbij en passant nog het compliment dat ze zich over het algemeen voorbeeldig aan de verkeersregels houden en dat velen zelf hun hand uitsteken.

Al met al was het een geslaagde dag die, gelet op de reacties, voor herhaling vatbaar is.

Publiciteit

ambacht Samen

 

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *