8 mei 2015

Rode loper Wilgenplein

Maandag 5 mei – Opening Wilgenplein door Peter Verheij

De eerste helft van de Bevrijdingsdag was het aangenaam zonnig en begaf een steeds omvangrijker wordende stoet zich onder leiding van een dweilorkest  vanaf het monument aan de Polderstraat naar het Wilgenplein, gevolgd door loco-burgemeester Peter Verheij, de voorzitter van winkeliervereniging Makado, Arie Bakker en tal van belangstellenden en genodigden. Zij gingen naar een grote erepoort waarin een reusachtig rood lint was gespannen dat met een dito schaar werd doorgeknipt. Daarmee was de herinrichting van het Wilgenplein een feit.

Het afgelopen jaar heeft het plein, dat nog steeds dezelfde uitstraling had als in de zeventiger jaren voor 1,5 miljoen Euro een flinke opknapbeurt gehad. Opknapbeurt? Zeg maar gerust naar de beste inzichten opnieuw ingericht. Zo zijn zowel de elektriciteitskasten voor de weekmarkt als de containers voor gescheiden inzameling ondergronds gegaan. Er zijn wel eens waar minder parkeerplaatsen maar ze zijn breder en in vergelijking met voorheen 90 graden gedraaid. Nog steeds mag er gratis worden geparkeerd.

Bijzonder opvallend was de grote inbreng van de Fietsersbond, die heeft geleid tot een brede rode loper (‘Purperen Plint’) die loopt vanaf pizzeria San Remo en de viswinkel van Van Vliet. Definitief gescheiden van manoeuvrerende auto’s vinden fietsende klanten er nu onbekommerd hun brede weg vanaf fietsspecialist Philip de Koning (Van Eesterensingel) naar de ingang van de LIDL of het Makado. Daar werd over gemopperd maar je kunt die 21 parkeerplaatsen gemakkelijk missen. Want als je een brede rode loper uitrolt komen de klanten vanzelf eerder en vaker op de fiets! Dat is ook nog eens duurzaam. Tel uit je winst!

De zebra bij de Van Eesterensingel is verdwenen maar de weginrichting met een plateau is zo dat er geen schijnveiligheid wordt gecreëerd.  Een verbeterpunt is nog de riskante betonrand in de fietsoversteek om de twee richtingen te scheiden. Je kunt zien dat bezoekers de fietsen en brommers niet her en der meer neerzetten zoals vroeger maar op de daarvoor bestemde strook langs de rode loper. Er zijn nietjes geplaatst op dezelfde lijn als de bomen en de (fraaie) lantaarnpalen. Daardoor kun je alleen je voorwiel er tegen zetten en dat is niet zo handig met het oog op het vastzetten. Dat kan nog wel een keer anders en beter.

Winkeliers hadden kramen neergezet tussen de fietsstrook en de gevel en het was er direct gezellig. Voor de opening hoefde het parkeerterrein ook niet gedeeltelijk of geheel te worden afgesloten. Zelfs als er markt is blijft er zowel voor geparkeerde auto’s en fietsers voldoende plek. Kortom: hier heeft de Fietserbond weer eens bijgedragen aan een goed geslaagde oplossing.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *