20 april 2015

Fietsexamen Sliedrecht

Op 15 april werd in Sliedrecht het praktisch verkeersexamen gereden door de hoogste klassen van de basisscholen Calvijn, Oranje Nassau en Wilgen. Onder fantastische weersomstandigheden fietsten 112 leerlingen (met tussenruimtes van 1 minuut) een parcours van ongeveer 5 km. Om het resultaat vast weg te geven: alle leerlingen zijn geslaagd.

Bij zo’n verkeersexamen zijn veel instanties betrokken. De wethouder opende de festiviteiten door een vlaggetjeslint door te knippen. Veilig Verkeer Nederland organiseerde de genummerde hesjes voor de leerlingen en het schrijfmateriaal voor de twintig ouders op de controleposten langs de route. Leerkrachten (inclusief “verkeersjuf”) hielden de leerlingen voor en na de testroute in toom. Politie en EHBO waren aanwezig voor eventuele calamiteiten. Koffie werd geregeld door de kantine van de korfbalvereniging. En tenslotte: iedere minuut, vlak voor de start, moest de fiets van de betreffende leerling een snelle keuring ondergaan: Bel, rem, bandenspanning, zadelhoogte. Dat was de taak van de Fietsersbond in de persoon van Hein de Bruin. Zo was hij bezig van negen tot halftwaalf, zonder pauze! Gelukkig onderbrak de EHBO-er de werkzaamheden af en toe met een bekertje water…

Van de 112 fietsen zijn er twee afgekeurd wegens afwezigheid van een bel. Deze leerlingen leenden een fiets van een reeds teruggekeerde klasgenoot, hoewel het natuurlijk de voorkeur heeft als het examen op de eigen fiets wordt afgelegd.

Verder zijn van een paar fietsen de remmen wat kritischer afgesteld. De zadelhoogte was niet altijd optimaal maar over het geheel genomen acceptabel. Heel veel banden hebben wat extra wind gekregen.

Eén fiets had tijdens het examen een afgelopen ketting. Dat kon ter plaatse worden verholpen.

Al met al een drukke maar geslaagde ochtend voor één technicus. Volgende keer komen we met zijn tweeën.

 

 

 

 

 

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *