28 oktober 2014

Fietsen in centrum Dordrecht?

Op 21 juni bespreekt de gemeenteraad het plan over het toestaan van fietsen in een deel van de binnenstad. De Fietsersbond vreest echter dat de situatie dan nog onoverzichtelijker wordt. Immers nu is het al mogelijk om ’s morgens tot 11.00 overal te fietsen en dat totdat de winkels weer bijna sluiten. Veel winkels sluiten echter niet meer om 17.30, dus die tijd is ook onduidelijk geworden.

In de praktijk blijkt al dat er overal wordt gefietst. Zo staan in het midden van de Sarisgang veel fietsen, fietsen die daar niet toevallig staan. Fietsers passen hun snelheid aan aan het andere winkelende publiek. En, wanneer het te druk wordt, zo is de ervaring ook in andere steden, dan stappen zij gewoon af.

Het Achterom is ook een straat, waar soms een auto doorheen komt en waar het normaal is dat er wordt gefietst. Daar onstaan bijna nooit vervelende situaties, Iedereen weet immers dat daar wordt gefietst. Deze straat lijkt nu erg veel op de Sarisgang.

Zo is het nu nog niet mogelijk om na 11.00 uur fietsend de stalling bij V & D te bereiken. Dit wordt, als het aan het colllege ligt en de gemeenteraad dat goedkeurt, via een smalle strook wel mogelijk. De vraag is hierbij of de fietsers binnen die strook zullen blijven. De ervaring leert immers dat er nu al overal wordt gefietst. Er wordt geroepen over “levensgevaarlijke” situaties, terwijl daarover tot op heden geen gegevens zijn.

Voor veel Dordtenaren is de fiets niets meer en minder dan een handige boodschappenwagen. Het stallen in de stalling gebeurt pas wanneer ze echt gaan winkelen. Fietsen dóór de binnenstad is verder voor weinigen een manier om snel van de ene kant van de binnenstad naar de andere kant te komen.

Kortom de Fietsersbond wil de huidige gedoogsituatie legaliseren en vanwege de verwachte koudwatervrees dit over een jaar evalueren. De gemeenteraad is echter nu aan zet.

Hieronder twee video´s. In de eerste is Bert Bohlander aan het woord en in de tweede wordt de mening van willekeurige bezoekers van de binnenstad gevraagd.

De stukken voor de commissievergadering zijn hier terug te vinden.

__

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *