26 oktober 2014

Ik Wil Je Zien

Met Vinnie Veilig

Dit jaar was er in vijf plaatsen een activiteit van de Fietsersbond. Achtereenvolgens zijn we op bezoek geweest in Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.


De eerste dag in Alblasserdam was een groot succes. Voordat alles goed kon worden ingericht stonden de eerste gasten al klaar. Een aantal was bekend. Zij waren vorig jaar ook al geweest. Ook hier kon Vinnie Veilig op veel sympathie rekenen van de bezoekers. Gelukkig of helaas stonden we nu nog niet bij het winkelcentrum van Makado. Anders hadden we weer rijen van bezoekers gehad. Opmerkelijk was weer dat veel fietsverlichting niet echt waterdicht bleek te zijn. Batterijen zijn handig, maar wanneer ze leeg raken en gaan roesten en er vervolgens ook nog water bij komt dan gaat het er wel eens lelijk uitzien.

Ook op deze dag mocht iedereen met een goede fiets samen met Vinnie op de foto. Deze foto’s staan allemaal op onze facebookpagina. Zo kan iedereen makkelijker zijn eigen foto vinden. En natuurlijk zijn er van de gehele organisatie ook foto’s gemaakt. Die staan in een ander fotoalbum, ook op Facebook.


Zaterdag 25 oktober stond het fietskeurteam in de Statengang in Dordrecht. Een perfecte locatie en weer goed weer. Deze keer werd er samen met de politie, de gemeente Dordrecht, Stadstoezicht speciaal aandacht gevraagd voor fietsdiefstal. Op de aankondiging in de kranten dat er gratis fietsen konden worden gegraveerd zijn ook veel mensen afgekomen. Vervolgens bleek dat alle fietsen een framenummer hadden. Dit is getoond en op een speciale kaart geschreven die men mee naar huis mocht nemen.

Opvallend hier was het aantal fietsers dat met een nieuwe fiets langskwam, maar waar de Fietsersbond nog veel werk aan had om alles goed af te stellen. Bellen die niet makkelijk beroerd konden worden, zadels die schuin stonden. Bijna allemaal zadels die te laag stonden. Banden die hard waren (2 BAR !), terwijl het meestal tussen de 3,5 en 5 bar moet zijn. Kortom veel harder.

Opvallende bezoekers waren de journalisten. Zij kwamen langs en, na hun opname, opnieuw langs om hun eigen fiets nog eens te laten nakijken.

Ook hier is veel gelachen en kropen de medewerkers van de politie, de Fietsersbond en de gemeente over en onder de fietsen door om alles tip-top voor elkaar te krijgen. Er werd immers niet naar de kosten gekeken. De fietsers konden daarom bjna allemaal weer met een goede fiets weglopen. De portretfoto’s staan hier. Voor een sfeerimpressie van de dag klik hier.

En voor het videoverslag van Bram de Muijnck zie hieronder:

Hieronder het videoverslag van RTVDordrecht over de FietsKeur en het gebruik van sociale media op de fiets.

Een toevallig gecombineerde actie van Team Allert en de Fietsersbond.


Papendrecht 1 november

Van een afstand gezien lijkt het rustig. Echter vanaf het begin is het laaiend druk geweest met fietsers die de publiciteit hadden opgemerkt en dus met hun fiets naar de markt kwamen om ze te laten nazien. Veel bekende bezoekers, die schijnbaar elk jaar wachten op de actie van de Fietsersbond, om hun fiets weer goed te laten afstellen.

Vanwege de grote drukte kon Vinnie Veilig niet meewerken. Zij / hij werd ingezet om fietsen te controleren. Een enkele vrijwilliger wilde daarom wel eens met een ander hoofd rondlopen. Dat viel niet mee. Een van de eerste klanten was wethouder Jan Nathan Roosendaal. Hij heeft er ook een fotorapportage van gemaakt.

Dat de service van de Fietsersbond werd gewaardeerd bleek toen een van de klanten terugkwam met een zak oliebollen. Daar doen we het tenslotte voor. Tevreden fietsers.

De Fietsersbond heeft veel vrijwilligers, echter met 8 vrijwilligers bleek het nog niet voldoende te zijn. Er is ook een kort verslag gemaakt door RTV Papendrecht. De gehele dag zijn er niet alleen veel fietsers geholpen, maar ook veel foto’s gemaakt. Die staan allemaal op de facebookpagina.


Zwijndrecht 8 november

Om 10.00 stonden we klaar. En er kwam niemand. Dit hadden we nog niet eerder meegemaakt. Echter kort na 10.00 toen we voor het eerst alles rustig goed hadden kunnen klaarleggen ging het lopen. En dat is de hele dag het geval gebleven. Doordat we de stand zo rustig hadden kunnen opbouwen liep de organisatie ook gesmeerd. Regelmatig werden er vier fietsen tegelijkertijd onder handen genomen. Vinnie Veilig had weer een grote aantrekkingskracht op kinderen en zorgde voor de vrolijke noot. Iedereen die met hem / haar op de foto wilde mocht dat (zie link)

Ook deze keer werden we getrakteerd door een bezoeker die een groot stuk gevulde speculaas achter liet. Een aantal keer kwam het voor dat men, na het zien van de actie, later terugkwam met een fiets. Deze mocht dan helemaal worden nagezien. Allerlei kleine ergernissen (die gevaarlijk kunnen zijn) passeerden de revue. Zo waren er veel losse handvatten, veel verroeste contactpunten bij achterlichten, afwezige of niet functionerende fietsbellen, te zachte banden of nog erger banden die gewoon slecht / gevaarlijk waren (zie foto). loszittende bagagedragers. Enkele bezoekers verbaasden het dat we geen spaken vervangen (ja er zijn grenzen).

Wanneer dat mogelijk was maakten we foto’s (zie link). Hier was niet altijd tijd voor. Het geeft een goed beeld van de hoeveelheid werk die door alle vrijwilligers is verricht.

Al met al was het weer een succesvolle dag


Hendrik-Ido-Ambacht 

Op 15 november stond de hele afdeling klaar bij De Schoof. De voorgaande actiedagen waren heel succesvol geweest. Alleen deze dag viel een beetje tegen. Was het het weer? was het de locatie? was het de eerste keer in Ambacht.?We weten het niet. De fietsers die langskwamen zijn allemaal goed geholpen. Ook hier viel op dat de fietsen over het algemeen technisch in orde waren. Echter aan de afstelling viel nog wel het een en ander te verbeteren.

Jammer alleen dat de kat geen fiets had. Voor het eerst kregen we bezoek van de Rode kater. Gelukkig waren we voorbereid en hadden we een speciale doos voor de knijpkat beschikbaar. Zie voor meer hierover alle foto’s op facebook.

fietskeur_papendrecht

Team Allert met de Fietsersbond Bron: www.youtube.com

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *