21 oktober 2013

Wintercheck voor veilig fietsen 2013

Hieronder vind je de verslagen van de activiteiten van de vrijwilligers van de fietsersbond tijden de campagne ‘Ik Wil Je Zien’. Hiernaast staan achter Vinnie Veilig de foto’s die tijdens die dagen zijn gemaakt.

Papendrecht 19 oktober 2013, Markt.

’s morgens om 10.00 stonden we er al, met 8 man om alle verwachte bezoekers te kunnen helpen. Uiteindelijk hebben we, met behulp van Vinnie Veilig, de mascotte van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Drechtsteden, ruim 90 mensen kunnen helpen.

Deze keer hebben we alle punten gecontroleerd van de fiets. Het gaat immers niet alleen om goede verlichting. Dat bleek ook wel nodig te zijn. Er waren veel kinderen met gladde pedalen. De bel die op de fiets was regelmatig niet makkelijk te bedienen. Ze moet immers, zonder de hand van het stuur te kunnen halen, kunnen worden beroerd. En natuurlijk was de bandenspanning bijna overal te laag.

In vergelijking met vorig jaar was het schitterend weer. En hebben we veel lol gehad. Dit blijkt ook uit een selectie van de foto’s. Deze staan rechts op de pagina. Achter Vinnie Veilig.

Dordrecht 26 oktober Statengang

Het beloofde een mooie dag te worden. En dat hebben we geweten. Met elf vrijwilligers van de Fietsersbond hebben we weer ruim 90 fietsen gecontroleerd en fietsers getipt over de manieren waarop het comfort kon toenemen.

Bekende knelpunten die door ons zijn benoemd zijn natuurlijk de te lage bandenspanning “want dat fietst zo confortabel”, dat je daardoor meer kans hebt op een lekke band en dat het meer kracht vereiste is voor velen blijkbaar onbelangrijk,

Verder beschikte bijna iedereen over een werkende bel. Alleen stond de bel vaak niet op de goede plek. Dus bij een ‘noodsituatie’, waarbij de bel gebruikt zou moeten worden bleek ze niet binnen handbereik. Tenminste ze kon wel worden gebruikt, maar dan alleen door de hand van het handvat af te halen. En dat ik juist in zo’n situatie niet goed.

Verlichting bleek ook nu weer een uitdaging te zijn. repareren verlichting

Gelukkig kregen we zelfs hulp uit Rotterdam. Daar wilden ze wel eens zien wat de afdeling in de Drechtsteden allemaal doet. Affijn, hij mocht gelijk aan het werk.

Handvatten die los zaten, pedalen die glad waren, banden zonder zijreflectie. Zadels die los zaten, spatboorden die rammelden. Kortom het leek soms op een cursus wat kan er allemaal beter.

De afstelling van de zadels was een punt. Iedereen mocht een stukje door de Statengang fietsen. De houding van de fietsers werd dan beoordeeld. Veelal bleken de zadels te laag te staan. Regelmatig werd daarom het zader hoger gezet. Vooral wanneer werd aangegeven dat een te laag zadel de oorzaak kan zijn van knieklachten werd het snel hoger gezet. De klachten bleken dan te worden herkend.

Vinnie Veilig weer heel populair. Er zijn door het winkelende publiek regelmatig selfies gemaakt. We kregen zelfs ondersteuning van een clown om het allemaal nog leuker te maken. Foto’s met Vinie Veilig komen op de site (rechts).

Gelukkig hadden we de tent tot 16.00 gehuurd. De verhuurder verplichte ons daardoor om te stoppen met het controleren van fietsen. Anders waren we nog tot ver na sluitingstijd doorgegaan.

En natuurlijk hebben we veel klachten / wensen gehoord van fietsers in Dordrecht e.o.. Informatie waar we de komende tijd goed gebruik van kunnen maken.

Kortom. Deze zaterdag kon zonder meer als een van de meest succesvolle dagen tot nu toe worden genoemd. En die waren al succesvol.

(er is alweer een bestelling voor fietsdrop de deur uit).

Alblasserdam 2 november.

Om 10.00 zouden we beginnen. Echter om 10.00 hadden we de eerste fietsers al geholpen met kleine en soms grote reparaties.

Ook hier was er bijna altijd sprake van te zachte banden. Voor veel fietsers is het blijkbaar onbekend dat er een bepaalde druk op die banden moet zijn; en dat dit vaak op de wang ervan staat. Zachte banden slijten sneller, kosten meer energie, de rolweerstand wordt groter. Dat laatste houdt gewoon in dat je langzamer fietst met dezelfde inspanning.

Veel kinderen hadden fietsen waarvan het zadel echt te laag stond. Nadat die op de goede hoogte was ingesteld gingen ze er meestal als een speer vandoor.

En natuurlijk waren er weer de nodige problemen met de verlichting. Vooral het lichtknopje van batterijverlichting bleek een zwak punt te zijn.

Alblasserdams’ wethouder van Verkeer, Peter Verheij heeft zijn fiets ook laten controleren. Alles bleek in orde. Hij mag alleen thuis zelfs de isolatie van de koplamp verbeteren.

Wederom bleek de bel bij velen niet goed te staan. Dichtbij het handvat is gewoon het handigst / veiligst.

Vinnie Veilig was ook weer van de partij. Bijna iedereen wilde wel met haar op de foto. Zeker wanneer werd ‘gedreigd’ met het weer onklaar maken van de reparatie ;-). De groep vrijwilligers was niet zo groot. Desalniettemin zijn er bijna 70 fietsers geholpen om weer veilig de herfst en de winter in te gaan.

De foto’s die zijn gemaakt met Vinnie Veilig staan rechts op de site achter haar hoofd.

Zie ook het artikel in het Alblasserdamsnieuws.nl

Hieronder kun je ook de artikelen zien die in het AD-Drechtsteden zijn verschenen.

Zwijndrecht 9 november

Om 9.45 waren we nog met de opbouw van de stand bezig toen wethouder Elbert Vissers al bij ons kwam voor de controle. Vervolgens kwam hij om 10.00 weer en heeft hij zijn e-fiets laten controleren. Gelukking konden we nog iets vinden (pff) en hebben we zijn bel binnen ‘duimbereik’ geplaatst. Een van de andere bezoekers nam  direct de gelegenheid te baat om over de kwaliteit en de kwantiteit van de stallingsvoorzieningen te klagen.

Het werd ter plekke nog niet opgelost, maar het is gelijk wel onder de aandacht gebracht.

Vanaf 10.00 heeft Vinnie Veilig weer veel fotomomenten gekregen. We merkten ook dat er steeds meer een ingewerkt team stond. Bij de eerste actie in Papendrecht werden de fietsen nog door één vrijwilliger gecontroleerd.

In Zwijndrecht werden de fietsen van verschillende kanten ‘aangevallen’ en gingen ze gepimpt de stand weer uit. Het leek daardoor meer op een pitstop dan of een ‘rustige’ controle van fietsen.

Ook hier weer veel banden die te zacht waren. Maar ook veel fietsers die geen banden op spanning wilden, omdat de fietspaden in Zwijndrecht zo ‘rammelden’. Natuurlijk zijn ook weer veel zadels hoger gezet. Op de opmerking, “daar krijgt u waarschijnlijk knieklachten van” kwam regelmatig het weerwoord: “Oh, vandaar…”.

Door de nabijheid van een fietsenmaker is een aantal fietsers geholpen nadat ze eerst een onderdeel hadden opgehaald.

Voor veel bezoekers was het prettig om te zien en te horen dat de Fietsersbond ook vóór en in Zwijndrecht actief is. Dat we daarvoor regelmatig met ambtenaren en politici overleggen.

Opvallend was de fietster die twee bellen op haar fiets had. Door ze allebei te gebruiken (links en rechts) gingen anderen eerder opzij. Dit omdat ze dachten dat er verschillende fietsers kwamen;-).

En natuurlijk zijn er weer veel lampjes, dynamo’s vervangen, beter afgesteld etc.

Gelet op de enthousiaste reacties zullen we er volgend jaar, waarschijnlijk op een heringericht plein met een mooie fietsenstalling, weer staan.

En natuurlijk is er een filmpje gemaakt.

ad-drechtsteden

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *