23 november 2012

Geef e-bikers een cursus

Ouderen worden verrast door hun eigen snelheid

DORDRECHT De Drechtsteden moeten meer oog hebben voor het gevaar van de elektrische fiets, zegt de Fietsersbond. Het aantal ongevallen met oudere fietsers neemt landelijk toe.
RICHARD CLEVERS Algemeen Dagblad

Mogelijk kunnen de Drechtsteden een training geven aan senioren met een e-bike. Dat suggereert bureau Movares, na onderzoek in deze regio.
De Fietsersbond Drechtsteden is voorstander van zulke cursussen. Volgens voorzitter William Nederpelt zijn er zorgen over het aantal ‘eenzijdige ongevallen van oudere fietsers’. De opmars van de elektrische fiets is een van de mogelijke oorzaken. De tweewielers met trapondersteuning zijn onder senioren razend populair. ,,Ze rijden maximaal 28 kilometer per uur,” zegt Nederpelt. Terwijl een senior op een ‘normaal’ stalen ros zo’n 15 kilometer per uur haalt.
Senioren op een e-bike zijn soms verrast door hun eigen snelheid, aldus de Fietsschool van de landelijke Fietsersbond. ,,Je moet leren om afstanden anders in te schatten,” aldus Janneke van Klei. Ook automobilisten kunnen zich vergissen in de snelheid van een fietsende oudere want zij zien vaak niet dat het om een e-biker gaat.
Trainingen
De Fietsschool heeft goede ervaringen met trainingen. ,,Wij bieden ze al op verschillende plaatsen aan, ook in Zuid-Holland,” vertelt Janneke van Klei. De belangstelling is overweldigend.
Volgens Van Klei is fietsen op een elektrisch exemplaar wezenlijk anders. ,,Je moet de e-bike bijvoorbeeld in de juiste stand zetten. Soms zetten mensen hem bij het wegrijden in de hoogste stand en dan schiet je vooruit.”
De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) Drechtsteden denkt nog na over de invoering van trainingen. ,,We zijn nog in dubio waar de verantwoordelijkheid ligt.” Mogelijk moet de leverancier van elektrische fietsen hiervoor zorg dragen, zegt Arwin de Hoog. ,,Ook speelt mee dat de provincie geen subsidie meer geeft voor deze cursussen.”
De projectgroep wil bovendien eerst meer duidelijkheid hebben over de oorzaak van het stijgende aantal eenzijdige ongevallen onder ouderen.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *