23 november 2012

Europese Mobiliteitsweek

Het resultaat

Dit jaar organiseerden de zes Drechtstedengemeenten de Mobiliteitsweek voor het eerst gezamenlijk. De thema’s duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid zijn met succes onder de aandacht gebracht: bijna 1.000 leerlingen namen deel aan een activiteit, 300 fietsen werden gecontroleerd en van meer dan 450 auto’s is de bandenspanning gecontroleerd.

Fietskeuring

Het Band op Spanning team kwam in actie om autobanden te controleren en waar nodig bij te vullen. Een juiste bandenspanning bespaart brandstof, vermindert de bandenslijtage, verkort de remweg en verbetert de wegligging. Schoner, veiliger en goedkoper!
En dat blijkt ook uit de cijfers. In de regio zijn de banden van 450 auto’s gecheckt. Door de banden op een juiste spanning te brengen is 2315 liter brandstof bespaard en ruim 8,5 ton CO2-uitstoot voorkomen. Wat dat betekent voor de portemonnee? Een besparing van € 10.913,- aan brandstof en bandenslijtage. Dat is meer dan € 23,- per auto!    Fietskeuring

Fietsen is natuurlijk bij uitstek een voorbeeld van duurzaam vervoer. Daarom vonden de hele week fietskeuringen plaats. Daarbij zijn 300 fietsen, waaronder die van wethouders uit de regio, nagekeken op mogelijke gebreken. Onder deelnemers zijn zes fietsnavigatiesystemen verloot.

Bewust

De jeugd is de toekomst, ook als het gaat om verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Voor basisscholieren is een gastles gekoppeld aan een educatieve fietsroute. Maar liefst 600 leerlingen leerden van alles over hun eigen verkeersrol en de interactie met andere weggebruikers.
Middelbare scholieren namen deel aan een theatervoorstelling, speciaal gericht op de thema’s van de Mobiliteitsweek. Deze voorstelling van Johan Cahuzak, voor het eerst uitgevoerd in Nederland, maakte 360 leerlingen op een ontspannen en prikkelende manier bewust van risicovol gedrag in het verkeer.

De cijfers onderschrijven de conclusie van de betrokken partijen: de regionale Mobiliteitsweek 2012 was een succes!

Zie ook de film op Youtube over het begin van de actie in Dordrecht.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *