20 oktober 2012

Benelux-trein, teken petitie!

Op 9 december reed de Benelux-trein misschien voor het laatst. Deze reed elk uur van Dordrecht naar Amsterdam / Antwerpen en Brussel. De trein is opgeheven en volgens de NS vervangen door de Fyra. Fyra blijkt echter niet haar verwachtingen te voldoen. Vanaf 18 februari komt wordt er nu een tijdelijke verbinding uitgerold. Dit waarschijnlijk totdat de problemen met de Fyra zijn opgelost.

Er is nu wel op initiatief van de gemeente Den Haag weer een nieuwe verbinding, de Lage Landen Lijn. Deze gaat Den Haag CS met Brussel, oa. via Dordrecht verbinden.

De Fietsersbond roept iedereen op de petitie te ondertekenen zodat duidelijk wordt dat velen dit niet willen.

Verbeteringen waren er dus niet. Kijk hiervoor ook naar het NOS-journaal van 16 november en het NRC Handelsblad van 28 november.

Voor Dordrecht en fietsvakantietoeristen betekende het vervallen van de Benelux-trein op alle punten een verslechtering (los nog van het niet rijden van de Fyra):

  • de reistijd tussen Nederland en België is toegenomen,
  • spontaan een volgende trein nemen is van vanwege het verplicht reserveren niet meer mogelijk,
  • de frequentie van de treinen tussen Nederland en België is afgenomen,
  • de prijs voor de reis neemt is schrikbarend toegenomen,
  • het aantal overstappen voor het reizen tussen Nederland en België os verhoogd, voortaan moet je eerst via Rotterdam voor de Fyra, of Roosendaal voor de sprinter naar Antwerpen, of vanaf april via Breda voor de Fyra naar Antwerpen.
  • er is geen internationale doorgaande trein meer die fietsen tussen Nederland en België meeneemt (behalve de sprinter Roosendaal – Antwerpen). Dit terwijl de Fyra wel een fietswagon heeft.

Door GroenLinks (Nl) en de Groenen (Be) is hier ook een site voor ingericht waarop je een brief kunt posten. Deze zijn gebundeld en overhandigd aan de NS en NMBS.

Categorieën