28 september 2012

Waterbus “Merwedam” gedoopt

Vrijdagmiddag is in Dordrecht de nieuwe Waterbus gedoopt.

De nieuwe waterbus is anders dan de andere waterbussen. Ze is meer ingericht als overzetveer en minder als lengteveer. De loopplanken zijn breder en er zijn minder zitplaatsen.

Voorafgaand aan de doop werd er een spectaculaire show opgevoerd door Fjuze met een flyboard. De waterbus werd gedoopt door Ingrid de Bondt, gedeputeerde Verkeer en vervoer van de provincie Zuid-Holland. Een goed goed voorteken was dat de fles champagne, die bij de doop is gebruikt, in een keer bij het raken van de wand van het schip brak.

Nieuwe kansen: er wordt een electrisch aangedreven schip ontwikkeld, waarbij de boeg wordt vormgegeven als bij een catamaran. Daardoor vormt zich een dun laagje lucht tussen boeg en water waardoor de weerstand kleiner wordt: sneller varen. Waarschijnlijk wordt de golfslag ook minder. Probleem is nog de levensduur van de accu’s. Het schip, dat met Europese subsidies wordt ontwikkeld, gaat varen in de Drechtsteden.

Uitbreiding : een andere kans is het uitbreiden van het waterbus-netwerk. B.v. naar Gorinchem.

De waterbus werd omschreven als iets dat langzamerhand op eigen benen kan komen te staan en zichzelf moet kunnen bedruipen.

Doop Merwedam Bron: www.youtube.com

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *