29 juli 2012

Fietsendiefstallen nemen met 30% toe in de Drechtsteden

Fietsdiefstal neemt nog steeds toe.

Het aantal aangiften bij de politie van gestolen (brom)fietsen neemt de laatste tijd toe, terwijl dit in voorgaande jaren in de zomer juist afnam. Een verklaring hiervoor is er niet maar de cijfers baren de politie en de Fietsersbond zorgen. (Overigens wordt er hierbij vanuit gegaan dat de aangiftebereidheid niet is veranderd). Met extra aandacht wil de politie deze tendens ongedaan maken. Ze vraagt daarbij nadrukkelijk om ieders medewerking.

Cijfers

Vanaf 2008 is het aantal fietsdiefstallen met 32% toegenomen. Deze trend zet zich dit jaar door. Met name de ov-stations zijn geliefde diefstallocaties. Dit terwijl juist daar kwalitatief goede stallingsvoorzieningen zijn. Een verklaring voor deze toename is volgens de politie niet te geven. Volgens districtschef Aart Sijtsma is die verklaring voor de slachtoffers ook niet zo belangrijk: “Deze mensen zijn hun fiets, kwijt. Ze willen dat de dader wordt opgepakt en dat ze hun fiets terugkrijgen. Dat willen wij ook.”

112 bellen

Wie ziet dat iemand verdachte belangstelling voor gestalde fietsen of brommers heeft of probeert er een mee te nemen, kan hiervoor 112 bellen. Dit nummer is er nl. ook voor zogenaamde heterdaad criminaliteit. De politie komt liever ‘te vroeg’ voor een loos alarm dan niet, of te laat.

Aanpak van de politie

De politie doet niet alleen een beroep op het publiek, maar investeert  zelf ook in de aanpak van de diefstallen. Zo wordt op de plaatsen waar de meeste diefstallen plaatsvinden extra gesurveilleerd, zowel opvallend als onopvallend. Daarnaast zet de politie lokfietsen in, waarbij agenten direct in actie komen als een diefstal plaatsvindt en de kans om de dader zo snel mogelijk aan te houden, groter is.

Tips

Voor meer tips zie het onderdeel van deze site met Fiets vinden. De instructiefilm bij Voorkomen diefstal laat daar ook niets aan de fantasie over.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *