Landelijke bestanden

Als je wilt zien of een fiets in een andere plaats, zoals Rotterdam, is teruggevonden, dan kun je dat controleren op de site Verlorenofgevonden. Hier is al meer van dan de helft van de gemeenten bij aangesloten (in de Drechtsteden alleen Dordrecht).

In de database van het RDW kun je terugvinden of een fiets die je wilt kopen staat geregistreerd als gestolen. Goed om te controleren wanneer je een fiets koopt. Wanneer je in het bezit bent van een gestolen fiets kun je immers worden beschuldigd van heling.

Doe aangifte. Daarmee bereik je dat jouw fiets ook in die bestanden wordt opgenomen. Ze wordt dan mogelijk teruggevonden / terugbezorgd en er komt meer aandacht fietsdiefstal. In 2016 zijn er tussen de 500.000 en 700.000 fietsen gestolen. Die schattingen lopen erg uiteen, omdat niet iedereen aangifte doet, terwijl er bijna 100.000 zijn opgegeven als vermist.

n.b. De politie kan immers regelmatig mensen met een duidelijk gestolen fiets (is herkenbaar) niet arresteren, omdat de fiets niet als gestolen is geregistreerd.