Oprichter afdeling Chiel van der Leer overleden.

Gepubliceerd op 11-01-2017. Laatste update op 25-01-2017.
Chiel van der Leer op de mobiliteitsmarkt. Op 6 januari is Chiel van der Leer op 72-jarige leeftijd overleden en heeft hij zijn fiets moeten parkeren. Bij een van de laatste bezoeken aan Chiel bleek dat hij nog steeds fanatiek de afdeling volgde. Hij wilde graag een snelkoppeling naar de site van de afdeling op zijn beeldscherm. Dat Chiel een belangrijke rol gespeeld in de oprichting en het succes van de afdeling blijkt wel uit onderstaand artikel dat in 2010 verscheen toen Chiel naar het Sterrenwiel verhuisde.
Voor al zijn maatschappelijke inspanningen en dan met name voor Dordt in heeft hij in 1998 zelfs de Johan de Wittspeld opgespeld gekregen.

Artikel

"De Fietsersbond heeft sinds kort 400 leden. Een mooi resultaat. Dit feestelijke feit was ook de aanleiding om eens in de geschiedenis van de Fietsersbond te duiken. Een van de oprichters was Chiel van der Leer. Hij heeft de groei van de Fietsersbond van dichtbij meegemaakt. Zo waren er in 1993 nog maar 200 leden, was er geen structureel overleg met de gemeente Dordrecht, geen Terugtrapper en geen website. Met het schrijven van de nota ‘Dordt fietst door’ in 1993,besloot de gemeente ook met de belangenorganisaties te gaan overleggen. Dat werd de ‘Werkgroep Uitvoering Fietsbeleid’ (WUF).
Al heel snel werd dat het reguliere overleg van de Fietsersbond met de ambtenaren, andere organisaties kwamen niet. Chiel heeft veel van die overleggen meegemaakt. Dit bleek heel vruchtbaar te zijn omdat daar al over de tekeningen kon worden gesproken in plaats van mogelijke kritiek op de gerealiseerde plannen, veel ideeën zijn daarin besproken en overgenomen. In 1998 is de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) gestart. Dit was het eerste overleg waarvoor de Fietsersbond, in de regio Drechtsteden, werd uitgenodigd. Chiel was daar de eerste vertegenwoordiger van de Fietsersbond. Hier is vaak gesproken over de uniformering van de voorrangsregeling op rotondes. Na veel overleg wijkt alleen Sliedrecht nog af. Hier is ook de aanzet gegeven tot verkeersonderwijs. Het succes van School op Seef is daar begonnen.
Chiel, die reeds lange tijd kampt met zijn gezondheid en daardoor minder mobiel was, heeft dat nooit een reden gevonden om de fiets te laten staan. In 2001 nam hij het initiatief om een Fietsmobiliteitsdag te organiseren. Op die dagen werden allerlei soorten aangepaste fietsen getoond, zoals de lage instapfiets. Die bijeenkomst is een aantal keer gehouden en wordt nu soms elders in Nederland ook georganiseerd. De lage instapfiets behoort nu bij het gewone straatbeeld, maar was dat in 2001 bij lange na nog niet. In de allereerste Terugtrapper (1994), die toen nog gewoon ‘Nieuwsbrief afdeling Drechtsteden’ heette en op wit papier werd gedrukt, was Chiel al bezig om de fietsvoorzieningen in Sterrenburg te verbeteren.
Dit is nu gestopt.
  • application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document, 261.48 KB