2 september 2014

Honden en fietsen

Veel mensen kennen de angst voor het fietsen als er een hond in de buurt loopt. Zeker wanneer de hond niet is aangelijnd.

Voor de heer Melger heeft de ongewilde ontmoeting met een hond op de Staart in Dordrecht veel persoonlijk letsel opgeleverd.

De publicatie van de nieuwe uitloopzones voor honden op De Staart, waaruit bleek dat honden nog meer los mochten lopen, is voor hem de reden geweest hiertegen bezwaar te maken.

Zijn uitgebreide toelichting staat in de hieronder opgenomen brief.

30 augustus 2014

 

Het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Dordrecht

Spuiboulevard 300

3311 GR  Dordrecht

 

Geacht College,

Bezwaar tegen nieuwe hondenuitlaatkaart wijk De Staart

wegens gevaarlijke situatie op het fietspad Generaal Spoorpad

 

Op de vorige hondenkaart stond de vermelding dat op het fietspad de honden aangelijnd moesten zijn. Op de nieuwe hondenkaart is dit voorschrift niet meer vermeld en er geldt dus geen aanlijnplicht meer op bovengenoemd fietspad. Nagevraagd bij uw medewerkster mevrouw De Ruiter waarom de aanlijnplicht is vervallen, blijkt de overweging dat dit aldaar niet van hondenuitlaters kan worden gevergd, omdat de honden op de aangrenzende groenzones mogen loslopen.

Bij deze overweging heeft men zich kennelijk niet gerealiseerd welke gevaren hierdoor voor fietsers ontstaan. Drie jaar geleden heb ik u via uw website al schriftelijk gewezen op het gevaar van loslopende honden voor fietsers. De datum is mij helaas niet meer bekend, daar ik van de melding geen afschrift kon opslaan en ik geen schriftelijke maar een telefonische reactie heb ontvangen. Er is mij toen gezegd dat het Toezicht zou worden gevraagd hierop in het bijzonder te letten.

Er zijn altijd al loslopende honden op voornoemd fietspad te zien geweest, maar toen was er ten minste nog een voorschrift. Dat hielp mij vorig jaar ten minste juridisch. Op 17 juni 2013 werd ik fietsend op voornoemd pad van opzij of van achteren krachtig door een niet onder appel staande grote hond besprongen, die ik niet kon zien aankomen. Ik werd met zo’n smak op het asfalt geworpen dat ik daar geruime tijd buiten bewustzijn heb gelegen. Iemand heeft, naar ik later van de politie heb gehoord, 112 gebeld, waardoor ik per ambulance naar de Eerste Hulp kon worden vervoerd. De gevolgen waren ernstig: bloedende hoofd- en aangezichtswond, hersenschudding, schouderbreuk en een multifractionele bekkenbreuk, daarnaast nog schaafwonden, kapotte bril en kleding onder het bloed. Ik werd vervolgens in het ASZ opgenomen en daarna drie maanden gerevalideerd in Zorgcentrum Crabbehoff. Door de gevolgen van de gecompliceerde bekkenbreuk zal ik de rest van mijn leven de nare gevolgen ervan blijven ondervinden. Nadat ik weer thuis was, kon ik mij alleen met krukken verplaatsen, mijn linker been bleek nu korter, waardoor ik kreupel ben. Aansluitende fysiotherapie gaf nauwelijks vooruitgang, waardoor ik voor verdere verbetering intussen driemaal intensieve kuurbehandelingen in Roemenië en Hongarije heb ondergaan, die gedeeltelijk via mijn rechtsbijstandverzekering zijn vergoed.

Er is mij gebleken dat ik tegen de veranderde situatie geen bezwaar kan maken, waarmee ik het uiteraard niet eens ben. Hondenhouders zullen als belastingplichtigen wel een mededeling van de hondenuitlaatkaart 2014 hebben ontvangen; ik dus niet. Er schijnt in juni jl. ook een gemeentelijk besluit te zijn gepubliceerd, maar doordat ik als gevolg van het ongeval voor een medische behandeling in Roemenië verbleef, heb ik daarvan geen kennis kunnen nemen. Evenmin kan ik nu bij de rechtbank in beroep gaan omdat de termijn is verstreken. Dat neemt niet weg dat ik aan mijn protest uiting wil geven in de hoop dat ten minste de oude situatie wordt hersteld. Het is toch al lastig fietsen op een pad met vaak heel lang aangelijnde honden, maar goed, ik begrijp best dat dit mooi gelegen fietspad ook door wandelaars al dan niet met honden wordt gebruikt. Echter niet elke hondeneigenaar heeft zijn hond leren gehoorzamen, wat het fietsen lastig maakt. Hoe dan ook: loslopende honden horen beslist niet op een fietspad thuis en hondenhouders moet dat duidelijk worden gemaakt.

Hoogachtend,

J. Melger

gemeente_dordrecht_bezwaar_hondenkaart_wijk_staart_3.pdf

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *